Spišský Jeruzalem sa predstavuje živou krížovou cestou, koncertmi či výstavami

17.05.2013 Levoča

Spišské Podhradie 16. mája (TASR) - Projekt Spišský Jeruzalem s novoobjavenou starou kalváriou a unikátnym priestorom na spôsob kresťanského svätého mesta sa tieto dni predstavuje svetu. Od dnes do nedele 19. mája bude v Spišskej Kapitule a jej blízkom okolí množstvo podujatí, ktoré pripomenú miesto a udalosti viažuce sa k posledným dňom Krista pred ukrižovaním. V bohatom kultúrno-duchovnom programe budú účinkovať umelci rôznych žánrov, ale aj amatéri a samotní návštevníci.
Spišský Jeruzalem je jedno z 13 kľúčových podujatí dlhodobého programu Terra Incognita – Krajina nespoznaná, ktoré v roku 2013 pripravuje Košický samosprávny kraj (KSK) a jeho partneri. "Počas štyroch dní sa v Spišskom Podhradí, v Spišskej Kapitule, na Pažici, uskutočnia podujatia s náboženskou tematikou Veľkonočného Trojdnia v podobe kultúrneho projektu. V dielach umelcov budú rezonovať všeľudské problémy – zrada, bolesť, radosť, oslávenie. Pozvaní sú aj odborníci – historici, krajinári, aby priblížili genius loci tohto nádherného miesta," hovorí Ľubica Dojčárová z odboru kultúry a cestovného ruchu Úradu KSK. V programe bude meditácia, živá krížová cesta, spev, hudba, divadlo, film, výstavy, interaktívne podujatia, či tvorivé dielne.
Svoje jedinečné predstavenie Krížová cesta uvedie mím Milan Sládek, Štátna filharmónia Košice ponúkne Dvořákove Biblické piesne. V podaní Poddukelského umeleckého ľudového súboru Prešov uvidia diváci predstavenie Kolíska a kríž, v záverečnom ekumenickom koncerte Te Deum vystúpia spevácke zbory bohoslovcov. Každý deň sú pripravené terénne exkurzie, prehliadka národných prírodných a kultúrnych pamiatok a travertínových kôp v okolí Spišského Podhradia. Záujemcov osloví odborný výklad Vladimíra Olejníka na tému Spišský Jeruzalem – unikát, či Živá krížová cesta v réžii Petra Gombitu pred katedrálou Sv. Martina i priamo na Pažici a Sivej brade. Množstvo výstav výtvarných diel doplnia tvorivé dielne pre deti i dospelých a hudobné koncerty. Program podujatia je na webstránkach www.vucke.sk a na www.terraincognita.sk.
"Veríme, že na Spiši vznikne tradícia, ktorá podporí myšlienku smerovania tohto priestoru k celoročne podporovanej a rozvíjanej náboženskej turistike. Tento segment cestovného ruchu má vo svete rastúci trend a aj u nás má veľa priaznivcov, veď vychádza z tradícií pútí na miesta spojené s duchovnom," konštatovala vedúca odboru kultúry a cestovného ruchu KSK Jana Kovácsová.
Medzi železničnou stanicou Spišské Vlachy a Spišským Podhradím bude v dňoch 18.-19. mája fungovať autobusová doprava od vybraných vlakov. V nedeľu 19. mája vyrazí na historickú jazdu motorový rušeň "Magda" M 131.112 5 po trase Košice – Kysak – Margecany – Spišské Vlachy – Spišské Podhradie a späť. Odchod zo železničnej stanice v Košiciach je 7.45 h, príchod do Košíc o 20.05 h. Počet miest v historickom vlaku je obmedzený, lístky si treba vopred rezervovať na adrese: khkv@khkv.sk.
Unikátnu koncepciu teritória, ktoré pripomína staroveký Jeruzalem odhalili v roku 2002 v Spišskej Kapitule a lokalite zvanej Pažica odborníci zo Slovenskej agentúry životného prostredia. Objav potvrdili historici a archeológovia – religiózne stavby tvoria symbolický Jeruzalem, takmer v mierke jedna k jednej. Tak, ako sú rozmiestnené objekty v Jeruzaleme, taká je poloha kaplniek sv. Rozálie, sv. Františka Xaverského i samotný dóm sv. Martina. Pútnická kaplnka sv. Kríža na Sivej Brade zjavne pripomína Golgotu. Všetky objekty symbolizujú najdôležitejšie miesta Kristových zastavení a jeho pôsobenia. Veriacim v časoch, keď boli púte do Svätej zeme kvôli vojne s Turkami problematické, mali umožniť čo najvernejšie prežiť krížovú cestu. O jej výstavbu sa zaslúžili jezuiti, ktorí svoj zámer vybudovať kópiu "Calvario Jerusalem" realizovali pravdepodobne v rokoch 1666 – 1675. Podobná symbolická krajina sa nikde inde na Slovensku nenachádza.
KSK sa v rámci programu Terra Incognita – Krajina nespoznaná, ktorý je súčasťou projektu EHMK Košice 2013, rozhodol tento unikátny priestor oživiť. Keďže územie historického Spiša dnes leží v dvoch krajoch, spolupráca susedných regionálnych samospráv bola nevyhnutná. "Chceme využiť regionálnu zaujímavosť na rozvoj spoločného kultúrneho dedičstva. Vybudovať trvalé kultúrne aktivity a pomôcť tak tunajšiemu turizmu, ktorý je na Spiši významným odvetvím hospodárstva," povedal predseda KSK Zdenko Trebuľa.
Cieľom projektu je oživiť historickú Gotickú cestu a podporiť rozvoj cestovného ruchu a súvisiacich aktivít. Pažica je výnimočná polohou, keďže je blízko Spišského hradu, v susedstve travertínového územia európskeho významu a na spišsko-gemerskej vetve Gotickej cesty. Má potenciál stať sa vyhľadávaným bodom na mape náboženskej turistiky, ktorá sa rýchlo rozvíja.
 

Vyberte región